Welke opvang kies je, een crèche of een onthaalouder?

Vaak ga je in de eerste maanden van je zwangerschap al op zoek naar opvang voor je kindje. En dan stelt zich de vraag: kies je voor een crèche (groepsopvang) of een onthaalouder (gezinsopvang)? De ligging van de opvang is uiteraard belangrijk, bijvoorbeeld op je woon-werktraject. Maar hoe zit het met de kostprijs?

Crèche of onthaalouder?

Of je kiest voor een crèche of voor een onthaalouder, is een persoonlijke keuze. Een onthaalouder heeft als voordeel dat er een huiselijke sfeer hangt en er een zeer persoonlijk contact met de ouders en het kind is. Een crèche heeft dan weer als voordeel dat je niet voor verrassingen komt te staan omdat de onthaalouder ziek is gevallen, en dat er vaak in groepjes specifiek per leeftijd wordt gewerkt.

Wat kost het meest, een crèche of een onthaalmoeder?

Er zijn opvangplaatsen met vaste dagprijzen. Die prijs mogen ze zelf bepalen en is voor alle kindjes hetzelfde. Daarnaast zijn er ook crèches en onthaalouders die het inkomenstarief vragen. Het inkomenstarief is een dagprijs die berekend wordt op basis van je inkomen en het aantal kinderen dat je ten laste hebt. Bereken je tarief via Kind & Gezin.

De kostprijs is dus geen criterium om voor een crèche of onthaalouder te kiezen. Daarnaast wordt alle officiële kinderopvang ook vergund, gecontroleerd en opgevolgd door Kind & Gezin. Voor erkende crèches en onthaalmoeders krijg je een fiscaal attest.Daarmee kan je je uitgaven aan kinderopvang inbrengen bij je belastingen.

Je keuze voor een crèche of onthaalmoeder is dus een louter gevoelsmatige keuze. Waar denk je dat jouw kindje zich het best thuis gaat voelen? Probeer vooraf enkele kinderdagverblijven te bezoeken en praat met de onthaalouder of begeleidsters van de crèche. Dat geeft je een goed beeld van hun manier van werken.

Waarom kiezen voor een onthaalouder?

  • kleinschalig: gemiddeld 4 kinderen en 1 begeleider (de onthaalouder)
  • maximaal 8 kindjes
  • meestal in huiselijke omgeving van de onthaalouder (gezinsopvang)

Waarom kiezen voor een crèche?

  • meerdere begeleiders (kinderverzorg(st)ers)
  • minimum 9 opvangplaatsen
  • leefgroepen van maximaal 18 kinderen (groepsopvang)
  • maximaal 9 kindjes per begeleider
  • meestal in een apart gebouw met speciale infrastructuur en inrichting voor kinderopvang of kinderdagverblijf

bron:www.myfamilly.be