Kinderopvang, wanneer start je jouw zoektocht?

Zwangerschap en geboorte

Wie zwanger is, gaat een bijzondere periode tegemoet. Een periode van koestering, ontdekking, verandering, maar ook af en toe van twijfel of onzekerheid. Dat is zo voor een toekomstige mama, maar evengoed voor haar partner.

Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken of 280 dagen. De kans is groot dat je niet op je vermoedelijke bevallingsdatum bevalt. Een bevalling op een zwangerschapsduur van 38 tot 41 weken is heel gewoon. Tijdens een zwangerschap verandert er heel wat, zowel lichamelijk als geestelijk. Tegelijkertijd valt er heel wat te regelen in afwachting van de komst van de baby(‘s).

Wanneer ga je op zoek?

Je gaat best zo snel mogelijk op zoek naar kinderopvang. In bepaalde regio’s is er echt een tekort aan kinderopvang, waardoor de plekjes gegeerd zijn. Zodra je dus weet dat je zwanger bent, kan je best eens rondbellen naar de verschillende adressen in de buurt om een afspraak te maken.

Soms is er ook een centrale dienst in de gemeente die voor jou op zoek gaat naar beschikbare plaatsjes. Je kan dit navragen bij de gemeente.

Waar let je op bij je keuze?

Maak een afspraak tijdens de openingsuren, zo kan je meteen zien welke aanpak er gehanteerd wordt. Het is belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit met de kinderdagverblijf, gezien je klein spruit heel wat uren bij hen zal doorbrengen.

Bij je beslissing kan je rekening houden met volgende zaken:

  • Plaats: is het gemakkelijk te bereiken van thuis of het werk?
  • Tijd: kan je kindje er vijf dagen per week terecht? Kan je kiezen voor minder dan vijf dagen of voor halve dagen als je dat wenst? Tijdens welke uren wordt er opvang voorzien?
  • Pedagogische aanpak: wat is de aanpak wat betreft voeding, veiligheid, hygiëne, ontwikkeling stimuleren, … ?
  • Betrokkenheid ouders: hoe wordt er gecommuniceerd met de ouders
  • Groepsindeling: hoeveel kindjes worden er opgevangen, worden zij ingedeeld per leeftijd?